Lenka Procházková

Projev Lenky Procházkové na demonstraci 17. listopadu

| 0 komentářů

Na dnešní demonstraci na Václavském nám. podepsalo několik set lidí petici proti církevním restitucím.
Ve dvě hodiny průvod demonstrantů v počtu více než dvaceti tisíc lidí zamířil na Národní třídu. Tam se zastavil a vyslechl několik projevů, které skončily asi ve čtyři hodiny. Krom jiných promluvila i Lenka Procházková, která v závěru vyzvala občany, aby napsali doporučené dopisy prezidentovi Václavu Klausovi a požádali jej, aby zákon o vyrovnání státu s církvemi vetoval. Upozornila, že dopisy je nutné poslat co nejdříve, protože prezident o vetu musí rozhodnout do pátku.

 

Milí přátelé, spoluobčané,
jsem ráda, že jsme se tu sešli, dnes, v tento významný den. Před 23 lety jsme tady v této ulici otevřeli novou kapitolu českých dějin, když jsme  hlasitě křičeli  po demokracii a spravedlivém společenství svobodných lidí. Dnes  je zřejmé, že musíme křičet znovu, protože cítíme, že z našeho snu zbyla jen etiketa-na-prázdné láhvi. Společnost už je zase rozdělená na vládnoucí a rukojmí čili občany. Vládnoucí dnes slaví, MY občané pořádáme protestní demonstrace. Na této dnešní panuje skvělá atmosféra, ve které cítím společnou dobrou vůli vrátit se ke skutečné demokracii. Demokracie totiž není jen nečinné přihlížení, demokracie je o tom, že my občané své názory říkáme nahlas a chceme je prosadit. A to se dnes tady a teď děje. Ale nejenom v Praze lidé vyšli do ulic říct co si myslí a co jim vadí, občané dnes protestují taky v Brně, v Ostravě, Plzni…  a v dalších městech.

Je nás hodně a mocní se nás začínají bát. Tak jim řekněme náš názor: Chceme církevní restituce, tak jak si to připravili? Ano nebo ne?
Chceme, aby obrovský podíl z našich daní šel do rukou kmotrů formou veřejných zakázek?
A chceme aby nám zvyšovali daně a tím i ceny?
Chceme, aby se naše děti zadlužovaly při studiu, které má být podle ústavy zadarmo?
Chceme, aby naši důchodci, kteří celý život pracovali, dnes živořili na hranici bídy?
A chceme, aby nás vláda nadále ignorovala?
Díky. Tak už to slyšeli a začínají se bát.

V roce 89 ve stejný den jsme se tu taky sešli a dosáhli jsme změny. Ten scénář známe. A víme, co chceme prosadit. Líbí se nám snad, že koaliční poslanci za přispění strany, kterou nikdo nevolil, odhlasovali největší podvod na českých občanech zvaný církevní restituce?
Líbí se nám to?
A dovolíme to?
Tak víte co teď proti tomu můžeme udělat? Pošleme každý z nás, co jsme tady, doporučený dopis nebo e-mail prezidentovi Václavu Klausovi, že to tak nechceme. Že si to tak nepřejeme!
A požádejme ho, aby zákon o cír. restitucích vetoval. Na veto má prezident VK čas do pátku,  musíme tedy jednat rychle.
Kardinál Duka nás nazval lůzou. Kalouskova vláda nás taky má za lůzu. Ale my pro ně máme jasný vzkaz.

(Zvonění klíči.)

Sdílet tento příspěvek

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    *

    HTML tags are not allowed.